Hummus jako skvělý zdroj bílkovin

Jste vegetarián, vegan či jen hledáte nový zdroj bílkovin, který nebude živočišného původu? Skvělou volbou je pro vás cizrna. Cizrna obsahuje z luštěnin nejvíce bílkovin. Pokud chcete zvýšit ve své stravě přísun proteinu, cizrna je skvělou volbou.

Připravte si hummus

Hummus je studený pokrm, který je typický pro kuchyni v oblasti Středního východu. Tato dobrota se však rozšířila již po celém světě a bez problémů si ji můžete připravit i vy u vás doma. V hummusu nesmí chybět dávka cizrny, olivového oleje, pasty tahiny, citronová šťáva, sůl, česnek a římský kmín. Hummus můžete jíst s pokrájenou zeleninou, přikusovat k němu krekry či si ho namazat na chleba jako chutnou svačinku. Hummus si brzy zamilujete, navíc je plný bílkovin a neobsahuje nic, co by vašemu tělu škodilo, pokud tedy nejste alergičtí na cizrnu.

Jak na to?

Všechny ingredience na přípravu hummusu jsou běžně dostupné. Potřebovat budete:

  • 240 g cizrny z konzervy či vařené
  • 1 lžíce pasty tahiny
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (podle chuti)
  • citronová šťáva
  • římský kmín
  • pepř a sůl

Nejdříve si připravte mixér, do kterého vsypete cizrnu. Použít můžete konzervovanou či uvařenou, kterou pořádně propláchnete. Dále přidejte sezamovou pastu tahini, olivový olej, česnek, citronovou šťávu, římský kmín, sůl a pepř. Rozmixujte a dochucujte již podle vlastní chuti. Někdo má rád hummus slanější, někdo více česnekový. Podávejte hummus jemně pokapaný olivovým olejem a posypaný sezamovými semínky třeba s pokrájenou zeleninou, krekry či pečivem. Přejeme dobrou chuť a tělo plné bílkovin!

Různé varianty

Hummus nemusí být pouze cizrnový, objevují se stále nové a nové úpravy klasického hummusu. Jedním z nich je i hummus řepový, který má nádhernou barvu. Recept je v podstatě stejný, jen vynecháte česnek a přidáte vařenou či pečenou řepu.

O Vojtěch Sedláček

Shlédněte také

Superpotravina: Acai

Pokud chcete svůj zdraví jídelníček něčím vylepšit, máme pro vás skvělý tip. Je jím super …