Domů / Hubnutí / Skvělý přírodní zdroj bílkovin? Cizrna!

Skvělý přírodní zdroj bílkovin? Cizrna!

Hledáte skvělý zdroj přírodních bílkovin? Pak pro vás máme jeden tip a to cizrnu. Dnes si navíc ukážeme, jak jí můžeme zpracovat do chutné a zdravé pomazánky.

Pomazánka se skvělou chutí

Cizrnu bychom do našeho jídelníčku měli rozhodně zahrnout a to co možná nejčastěji. Jedná se totiž o skvělý zdroj rostlinných bílkovin, které jsou dobré pro správnou stavbu našeho svalstva. Mnoho lidí má však problémy s jejím zpracováním, protože zkrátka neví jak na to. Pojďme si proto ukázat velmi chutný a zároveň jednoduchý recept, plný cizrny.

Budeme dělat cizrnovou pomazánku, ne humus, ale jeho jednodušší variantu, kterou můžeme podávat ke snídani, svačinám i večeři. Potřebovat budeme jedno balení cizrny, kterou bychom měli kupovat spíše sušenou, nikoliv v nálevu. Stačí jí totiž jen přes noc nechat ve vodě a cizrna do sebe vodu natáhne a krásně nabobtná. Za stejnou cenu tak získáte dvojnásobně více cizrny.

Nabobtnalou a krásně měkkou cizrnu následně rozmixujeme v mixéru a začneme do ní přidávat nejrůznější ingredience. Jejich výběr spočívá především na vás a na tom co máte rádi, ale my doporučujeme držet se středomořských chutí a proto přidat olivy, sušená rajčata, středomořské bylinky a olivový olej, který nám celou pomazánku krásně zjemní. To celé opět promixujeme.

Hlavně zdravě!

Následně přidáme sůl a pepř a můžeme přidat další ingredience, jako je chilli, nakládaná zelenina, nebo třeba nakládaný ananas. Opět vše finálně promixujeme tak, aby byla pomazánka krásně jemná, což ponejvíce ovlivníme množstvím olivového oleje.

Když máme hotovo, stačí pomazánku namazat na tmavé pečivo či jiný druh pečiva a podávat. Skvělé je k její chuti přidat ještě kousek dobrého sladkého ovoce jako je hruška či jablko.

O Vojtěch Sedláček

Shlédněte také

Hummus jako skvělý zdroj bílkovin

Jste vegetarián, vegan či jen hledáte nový zdroj bílkovin, který nebude živočišného původu? Skvělou volbou …