Pokud chceme, aby naše tělo fungovalo tak, jak má, je potřeba mu dodávat dostatečné množství potřebných látek, minerálů a vitamínů, které nalezneme v potravě. Někdo dává přednost masu, jiný naopak maso z jídelníčku úplně eliminuje. Pokud chcete konzumovat veganskou stravu, je potřeba však dodržovat určitá pravidla.
Které potraviny jsou veganské?
Pokud jste vyřadili z jídelníčku potraviny živočišného původu, je však potřeba jej vhodně upravit. Neboť nevhodně upravená strava může postrádat některé, pro tělo důležité, látky.
Veganské potraviny mají výhradě rostlinný původ. V žádném případě v nich nenajdeme maso, ale také mléko nebo třeba vejce. Zkrátka suroviny, které vyprodukovala zvířata.
Potraviny rostlinného původu však nepoužívají pouze vegani, ale přednost jim dávají i ti, kteří hledají změnu ve stravování nebo chtějí ulevit svému zažívání od konzumace těžkých potravin živočišného původu. V široké nabídce naleznete jak pochutiny, tak polotovary či jídla hotová. Široký výběr nabízí e-shop prozdraviaradost.
Do jídelníčku zařaďte celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce a zeleninu, zdravé tuky s obsahem omega-3 mastných kyselin, vitamíny a minerály.
Celozrnné obiloviny nabízejí velké množství vlákniny, vitamíny, minerály a komplexní sacharidy.
Luštěniny či výrobky z nich připravené nahrazují maso, mléčné výrobky a vejce. Nabízejí velké množství bílkovin, vlákninu, vitamíny a minerály a není to jen čočka a fazole. Významnou roli hrají výrobky sojové, mezi něž patří tempeh, tofu sojové mléko či salámy a pomazánky.
Bezlepkové potraviny
Lepek je látka, která vyskytuje převážně v obilovinách. Patří mezi potenciální alergeny a velká část naší populace trpí jeho nesnášenlivostí. Nejen pro ně jsou určeny potraviny bezlepkové, mezi něž patří i bezlepkový chléb. Mezi bezlepkové suroviny patří především rýže, kukuřice, jáhly, pohanka, hrách, fazole, sója nebo quinoa. Potraviny z těchto surovin vyráběné podporují zdraví našeho zažívání a jsou vhodnou volbou nejen pro ty, kdo mají potíže s lepkem.