Jste vegetarián, vegan či jen hledáte nový zdroj bílkovin, který nebude živočišného původu? Skvělou volbou je pro vás cizrna. Cizrna obsahuje z luštěnin nejvíce bílkovin. Pokud chcete zvýšit ve své stravě přísun proteinu, cizrna je skvělou volbou.
Připravte si hummus
Hummus je studený pokrm, který je typický pro kuchyni v oblasti Středního východu. Tato dobrota se však rozšířila již po celém světě a bez problémů si ji můžete připravit i vy u vás doma. V hummusu nesmí chybět dávka cizrny, olivového oleje, pasty tahiny, citronová šťáva, sůl, česnek a římský kmín. Hummus můžete jíst s pokrájenou zeleninou, přikusovat k němu krekry či si ho namazat na chleba jako chutnou svačinku. Hummus si brzy zamilujete, navíc je plný bílkovin a neobsahuje nic, co by vašemu tělu škodilo, pokud tedy nejste alergičtí na cizrnu.
Jak na to?
Všechny ingredience na přípravu hummusu jsou běžně dostupné. Potřebovat budete:
- 240 g cizrny z konzervy či vařené
- 1 lžíce pasty tahiny
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku (podle chuti)
- citronová šťáva
- římský kmín
- pepř a sůl
Nejdříve si připravte mixér, do kterého vsypete cizrnu. Použít můžete konzervovanou či uvařenou, kterou pořádně propláchnete. Dále přidejte sezamovou pastu tahini, olivový olej, česnek, citronovou šťávu, římský kmín, sůl a pepř. Rozmixujte a dochucujte již podle vlastní chuti. Někdo má rád hummus slanější, někdo více česnekový. Podávejte hummus jemně pokapaný olivovým olejem a posypaný sezamovými semínky třeba s pokrájenou zeleninou, krekry či pečivem. Přejeme dobrou chuť a tělo plné bílkovin!
Různé varianty
Hummus nemusí být pouze cizrnový, objevují se stále nové a nové úpravy klasického hummusu. Jedním z nich je i hummus řepový, který má nádhernou barvu. Recept je v podstatě stejný, jen vynecháte česnek a přidáte vařenou či pečenou řepu.