Jerusalémský artyčok je zeleninou, která ve skutečnosti není artyčokem. Svým tvarem a konzistencí připomíná zázvor, ale jedná se o slunečnici. Na rozdíl od toho, co název napovídá, tato zelenina nemá nic společného s Jeruzalémem, pojmenování je odvozeno italského slova pro slunečnice, girasole. V zahradě rostlina vypadá jako slunečnice s malými květy. Může se stát invazivní, protože se vegetativně rozmnožuje z kořenů.
Jejich bílé maso je ořechové, sladké a mírně připomínají chuť brambor. Potraviny z topinamburu, jak se se jeruzalémský artyčok nazývá, nejen skvěle chutnají, ale také jsou velkým zdrojem inulinu, což z nich činí „superpotravinu“ nejen pro cukrovkáře.
Pomáhá snížit krevní tlak
Vysoká hladina inulinu obchází trávení a dosahuje dolního střeva, kde „krmí“ dobré bakterie, které se v něm nacházejí. Krmení mikroflóry a odvádění škodlivých bakterií je důležitou součástí léčby a prevence hypertenze.
Vysoký obsah draslíku
Pokud si pochutnáváte na potravinách z topinamburu, dodáváte tělu mnoho zdraví prospěšných látek, včetně draslíku.
Draslík v potravě snižuje nadbytek sodíku, je výhodný zejména pro osoby ohrožené vysokým krevním tlakem.
Vysoký cholesterol
Spolu s normální hladinou triglyceridů v krvi tato malá zelenina ovlivňuje způsob, jakým tělo metabolizuje tuky díky vysoké hladině probiotik. Tím dochází ke snížení škodlivého cholesterolu.
Mnoho železa
Topinambur je skvělý způsob, jak zvýšit příjem železa zejména proto, že neobsahuje tuk a má pouze 109 kalorií na šálek. Železo je základní složkou proteinů podílejících se na dodávce kyslíku do každé buňky v těle. Nedostatek železa omezuje přísun kyslíku do buněk, což vede k únavě a snížení imunity.
Velký obsah bílkovin
Tento skvělý kořen nejenže obsahuje více bílkovin než většina kořenové zeleniny, ale je zvláště bohatý na esenciální aminokyseliny obsahující síru taurin, methionin, homocystein a cystein. Tyto aminokyseliny obsahující síru jsou nezbytné pro udržení flexibility pojivové tkáně a pro umožnění detoxikace v játrech.